ΥΠΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΑΙ ΚΑΠΝΙΣΜΑ


Υπνοθεραπεία και σταμάτημα καπνίσματος


Το κάπνισμα είναι μια ιδιάζουσα συνήθεια συμπεριφοράς. Οι πιο συνήθεις λόγοι για τους οποίους κάποιος ζητά βοήθεια για να σταματήσει το τσιγάρο και το κάνει επιτυχημένα, είναι λόγοι υγείας.

Οι πιο συνήθεις λόγοι για τους οποίους κάποιος προσπαθεί να σταματήσει το κάπνισμα ανεπιτυχώς ξεκινάνε με τις φράσεις ‘η γυναίκα μου θέλει να το σταματήσω....’ ή ‘ο άντρας μου ενοχλείται από τον καπνό’ ....

Επίσης, παρόλο που η υπνοθεραπεία έχει ένα πολύ μεγάλο ποσοστό επιτυχίας (γύρω στο 80%), το πρόγραμμα πρέπει να διαμορφώνεται στον συγκεκριμένο άνθρωπο και τις ανάγκες του.  Δεν υπάρχει μια συνταγή για όλους.

Το σταμάτημα του καπνίσματος είναι μια ιδιάζουσα περίπτωση συμπεριφοράς, γιατί για να αλλάξει, πρέπει να παρθούν υπ όψιν τα εξής :

Ÿ          Η συνήθεια και η αντικατάστασή της (χέρι και στόμα)
Ÿ          Νικοτίνη και εθισμός
Ÿ          Μάλασσα (ζάχαρη) και εθισμός - η μάλασσα χρησιμοποιείται στο πλάσιμο του τσιγάρου
Ÿ          Άλλες συνήθειες που σχετίζονται σαν ερέθισμα με το κάπνισμα (ο καφές)
Ÿ          Το πόσο και το πότε καπνίζει ο καπνιστής
Ÿ          Το τι σημαίνει γι αυτόν / ή το κάπνισμα
Ÿ       Ποια συναισθηματική ανάγκη καλύπτει το τσιγάρο (ο μόνος φίλος που δεν μου φωνάζει)
Ÿ          Σχέση καπνίσματος – φαγητό λόγω συναισθηματικής φόρτωσης – βάρος
Ÿ      Δευτερεύον όφελος (καπνίζει για να μην τον φιλάει η σύντροφος)

Για να βοηθήσει κάποιον να σταματήσει να καπνίζει, ο Υπνοθεραπευτής θα πρέπει να μάθει το ιστορικό γύρω από το πώς ξεκίνησε η συνήθεια του καπνίσματος, τι γίνονταν t;ote στη ζωή του ατόμου και τι συναισθήματα κυριαρχούσαν.  Θα ζητήσει από αυτόν που θέλει να σταματήσει το κάπνισμα να συμπληρώσει ένα ερωτηματολόγιο που θα η συμπλήρωσή του δίνει στον Υπνοθεραπευτή τις απαντήσεις που χρειάζεται για να φτιάξει ένα πρόγραμμα 3-6 θεραπειών το οποίο θα είναι προσαρμοσμένο στο συγκεκριμένο άτομο και τις ανάγκες του. 

Το πιο σύνηθες είναι 3 συνεδρίες μέσα σε ένα διάστημα τριών εβδομάδων (21 μέρες χρειάζεται για να εμπεδωθεί μια καινούργια συνήθεια στο υποσυνείδητο). Βασικό ρόλο στην επιτυχία του προγράμματος είναι η δημιουργία ενός mp3, το οποίο ο καινούργιος 'ΜΗ ΚΑΠΝΙΣΤΗΣ' ακούει κάθε βράδυ πριν κοιμηθεί, τις πρώτες τρεις εβδομάδες για να εμπεδώσει την καινούργια συνήθεια.το οποίο βοηθάει στην πιο γρήγορη εμπέδωσης της καινούργιας συνήθειας.

Επίσhς βασικό ρόλο στην επιτυχία του προγράμματος είναι η δημιουργία ενός MP3, το οποίο ο καινούργιος 'ΜΗ ΚΑΠΝΙΣΤΗΣ' ακούει κάθε βράδυ πριν κοιμηθεί, τις πρώτες τρεις εβδομάδες για να εμπεδώσει την καινούργια συνήθεια.

Μια ερώτηση που θα μας δώσει την αφορμή να καταλάβουμε γιατί η υπνοθεραπεία βοηθάει τόσο αποτελεσματικά στο να σταματήσετε την βλαβερή συνήθεια του καπνίσματος, είναι η εξής :

Αφού λοιπόν εγώ είτε έχω σοβαρό λόγο, είτε πραγματικά θέλω αλλά δεν μπορώ να σταματήσω το κάπνισμα,  πως ένας Υπνοθεραπευτής μπορεί να με βοηθήσει να το καταφέρω;

Η απάντηση είναι απλή και μπορεί να κατανοηθεί όταν καταλάβουμε τη θεωρία του μυαλού. Κατ΄ αυτήν, το συνειδητό μας είναι το 12% του μυαλού μας και η θέλησή μας και η λογική μας, όπως και η θέληση την οποία χρησιμοποιούμε όταν μόνοι μας για να αλλάξουμε μια συνήθεια, είναι μέρος του 12% του νου μας.

Η ασυνείδητη συνήθεια όμως ΄φυλάσσεται΄στο υποσυνείδητο, στο 88% του μυαλού μας.  Προσπαθώντας λοιπόν να χρησιμοποιήσουμε μόνο τη θέλησή μας για να αλλάξουμε το υποσυνείδητό μας, βλέπουμε ότι χρησιμοποιούμε το 12% του μυαλού μας για να αλλάξουμε το 88%, κάτι που έχουμε ήδη δει ότι είναι πολύ δύσκολο. 

Με την Υπνοθεραπεία, ο Υπνοθεραπευτής μας θα μας βοηθήσει να βάλουμε αυτό που έχουμε στο συνειδητό μας, στο υποσυνείδητο και  επίσης θα μας βοηθήσει να το κάνουμε ασυνείδητη συνήθεια μέσα σε 21 μέρες, δηλαδή ο Υπνοθεραπευτής θα μας βοηθήσει να συντονίσουμε συνειδητό και ασυνείδητο, ώστε να έχουν και τα δύο τον ίδιο κοινό στόχο.

Το πρόγραμμα μόνιμου σταματήματος του καπνίσματος που ακολουθώ, εφαρμόζεται στην Αγγλία και Αμερική με πάνω από 88% ποσοστό επιτυχίας.

Το πρόγραμμα αυτό είναι ανθρωποκεντρικό και διαμορφώνονται ανάλογα με τις προσωπικές ανάγκες του κάθε ενός που ζητά να σταματήσει το κάπνισμα με την βοήθεια της Υπνοθεραπείας.

Copyright @ Κώστας Λαμπρόπουλος C. Ht
Certified HypnotherapistΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου