Δευτέρα, 1 Απριλίου 2013

Τι ειναι η Υπνοθεραπεία

Τι είναι Ύπνωση - Τι είναι η Υπνοθεραπεία
Ύπνωση είναι μια διαφορετική κατάσταση συνειδητότητας κατά την οποία ο συνειδητός νους βρίσκεται σε καταστολή και το υποσυνείδητο έχει πάρει τον έλεγχο του νου μας. Η κατάσταση αυτή επέρχεται όταν ο νους συγκεντρώνεται σε κάτι συγκεκριμένο και έχει απορροφηθεί απόλυτα από αυτό. Η κατάσταση Ύπνωσης είναι μια εντελώς φυσιολογική λειτουργία του νου μας και ‘μπαίνουμε’ σε αυτήν την κατάσταση πολλές φορές κατά την διάρκεια της μέρας.

Η κατάσταση αυτή συχνά αποκαλείται ‘Ζώνη’ από τους μουσικούς, και είναι η δημιουργική κατάσταση στην οποία μπαίνουν όταν γράφουν μουσική.

‘Αλλα παραδείγματα από την καθημερινότητα:

Παρακολουθούμε ένα έργο στην τηλεόραση /DVD και ΄πεταγόμαστε’ από την θέση μας γιατί τρομάζουμε όταν κάτι παθαίνει ένας από τους πρωταγωνιστές της ταινίας, παρ’ όλο που ξέρουμε ότι αυτό που βλέπουμε είναι ‘τεχνητό’, είναι ένα έργο, και υπάρχουν κάμερες, και πολλοί άνθρωποι και σκηνοθέτες πίσω από αυτές. Το μυαλό μας έχοντας απορροφηθεί από την πλοκή της ταινίας έχει ξεχάσει το γεγονός ότι αυτό που βλέπει δεν είναι πραγματικότητα και μας δίνει το ερέθισμα να πεταχτούμε από την θέση μας την στιγμή που παθαίνει κάτι ένας από τους πρωταγωνιστές. (Το οποίο φυσικά ξέρουμε ότι είναι γραμμένο στο σενάριο του έργου που παρακολουθούμε, αλλά ‘προτιμούμε’ να το αγνοούμε).

Άλλο ένα παράδειγμα είναι όταν οδηγούμε και σκεφτόμαστε κάτι και δεν καταλάβαμε πότε κιόλας φτάσαμε στον προορισμό μας. Το συνειδητό μας ήταν προσηλωμένο σε κάτι που μας απασχολούσε, ενώ το υποσυνείδητό μας ήταν συγκεντρωμένο στο να κάνει κάτι που ξέρει να κάνει πολύ καλά σαν ‘άσυνείδητη συνήθεια’. Σταμάταγε στα φανάρια, όπου και όταν έπρεπε, έβγαζε φλας και έστριβε εκεί που έπρεπε και έκανε ότι χρειαζόταν για να φτάσουμε με ασφάλεια στον προορισμό μας.

Η κατάσταση ΄Υπνωσης στην καρέκλα του Υπνοθεραπευτή χρησιμοποιείται για να μπει ο θεραπευόμενος σε μια κατάσταση κατά την οποία θα μπορεί να χρησιμοποιήσει το Υποσυνείδητό του κάτω από την ασφαλή καθοδήγηση του Υπνοθεραπευτή για να αλλάξει αυτά που θέλει στην συμπεριφορά του.

Η ‘Ύπνωση συνήθως εκδηλώνεται στο σώμα με κούραση των ματιών που οδηγεί σε κλείσιμο των βλεφαρίδων, αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο αναπνέουμε (η αναπνοή γίνεται πιο αργή και ρυθμική), στο στόμα και στον λαιμό δημιουργείται η αίσθηση ότι ξεραίνονται και ο άνθρωπος θέλει να καταπιεί. ‘Όταν τα μάτια κάτω από τα κλειστά ματόκλαδα κοιτάξουν προς τα πάνω, δίνεται η εντολή στον εγκέφαλο να αρχίσει να χρησιμοποιεί τον Υποσυνείδητο (η Ασυνείδητο) νου, για να αποκτήσει πρόσβαση στις πεποιθήσεις και συμπεριφορές που γράφονται εκεί, όπως ένα κομπιούτερ γράφει τις πληροφορίες στον σκληρό δίσκο.

Κατά την διάρκεια της Ύπνωσης όλες οι αισθήσεις βρίσκονται σε εγρήγορση και πολλαπλασιάζονται (συνήθες φαινόμενο είναι ότι όταν κάποιος μπαίνει σε κατάσταση Ύπνωσης να ακούει πιο έντονα ήχους, όπως τον ήχο από κάποιο μηχάνημα κλιματισμού η θέρμανσης που μόλις και μετά βίας τον άκουγε πριν μπει στην κατάσταση Ύπνωσης.

Γιατί όμως μπαίνουμε σε αυτήν την κατάσταση Ύπνωσης; Τι μας ωφελεί;

Το μυαλό μας αποτελείται το Συνειδητό (12% του μυαλού μας), το κριτικό μυαλό που είναι μέρος του Συνειδητού και του Υποσυνειδήτου, και το Υποσυνείδητο (ή Ασυνείδητο), το οποίο είναι το 88% του μυαλού μας.  Ενώ το Συνειδητό μπορεί να κάνει ταυτόχρονα μόνο 3-4 πράγματα, το Υποσυνείδητο καταγράφει τα πάντα τα οποία του στέλνουν οι αισθήσεις μας.

Στο υποσυνείδητο καταγράφονται επίσης και όλες μας οι εμπειρίες που περνιόνται από γενιά σε γενιά μέσω του DNA, όπως και όλες οι εμπειρίες και τα συναισθήματα, από την στιγμή που θα δημιουργηθεί η καινούργια ζωή μέσα στην μήτρα.

Όταν λοιπόν μπαίνουμε σε κατάσταση Ύπνωσης, μέσω Αυτό-Ύπνωσης (αν την έχουμε διδαχτεί) ή Έτερο-Ύπνωσης, δουλεύοντας με έναν Υπνοθεραπευτή, ερχόμαστε σε επαφή με τις εμπειρίες και τα συναισθήματά που έχουν αποθηκευτεί στο υποσυνείδητο και μπορούμε να κάνουμε άμεσες αλλαγές σε αυτές, άμεσα και με ασφάλεια, λόγω του γεγονότος ότι είμαστε σε κατάσταση Ύπνωσης και καθοδηγούμαστε από τον Υπνοθεραπευτή.

Το γεγονός ότι η Υπνοθεραπεία δουλεύει άμεσα με το Υποσυνείδητο, είναι αυτό που την κάνει πιο γρήγορη σαν θεραπεία και πιο αποτελεσματική από την κλασσική Ψυχοθεραπεία κατά την οποία ο θεραπευτής και ο θεραπευόμενος συζητάνε το πρόβλημα και επιδιώκουν λύση, χρησιμοποιώντας τον συνειδητό νου που είναι το 12% του μυαλού, ενώ κατά την διάρκεια της Υπνοθεραπείας χρησιμοποιείται το Υποσυνείδητο (ή ασυνείδητος νους) που είναι το 88% του νου.

Οι πέντε κατηγορίες εγκεφαλικά κυμάτων και η Υπνοθεραπεία

Ο εγκέφαλος μας είναι ένα ζωντανό κομπιούτερ το οποίο δουλεύει με ηλεκτρομαγνητικά κύματα. Αν συνδέσουμε τα ηλεκτρόδια ενός ηλεκτροεγκεφαλογράφου στο κεφάλι θα δούμε στην οθόνη τα εγκεφαλικά κύματα του εγκεφάλου.  Οι επιστήμονες έχουν χωρίσει τα εγκεφαλικά κύματα σε κατηγορίες, ανάλογα με τις συχνότητες στις οποίες αυτά δραστηριοποιούνται. Όλες οι κατηγορίες εγκεφαλικών κυμάτων είναι πάντα παρόντες στον εγκέφαλο, αλλά ανάλογα με το τι δραστηριότητα κάνουμε κάθε συγκεκριμένη στιγμή, κάποια ομάδα κυμάτων υπερτερεί έναντι των άλλων. ‘Όταν λοιπόν στην ‘καθομιλουμένη’ λέμε ότι είμαστε σε κατάσταση Θήτα, εννοούμε ότι κατά την στιγμή της μέτρησης τα εγκεφαλικά κύματα Θήτα υπερτερούσαν έναντι όλων των άλλων κυμάτων στον εγκέφαλο. Για παράδειγμα όταν είμαστε σε κατάσταση βαθειάς χαλάρωσης είμαστε σε κατάσταση Θήτα, ενώ όταν είμαστε σε μια κατάσταση ελαφριάς χαλάρωσης η ονειροπόλησης, ή μόλις μπαίνουμε σε κατάσταση διαλογισμού, είμαστε στην κατάσταση Άλφα.


Τα εγκεφαλικά κύματα έχουν αναλυθεί και έχουν κατηγοριοποιηθεί σε :

Κύματα Γάμμα. Από 28-40 Hz (κύκλους το δευτερόλεπτο). 
Είναι τα κύματα στα οποία ενεργοποιείται ο εγκέφαλος όταν μαθαίνουμε η επεξεργαζόμαστε πληροφορίες. Τα κύματα Γάμμα συνδέονται με ανώτερη πνευματική δραστηριότητα και την απελευθέρωση των ενδορφινών Βήτα.

Κύματα Βήτα. Από 14-28 Hz (κύκλους το δευτερόλεπτο). 
Είναι τα κύματα στα οποία ενεργοποιείται ο εγκέφαλος όταν κάνουμε μια συνειδητή ενασχόληση, όταν σκεφτόμαστε, μιλάμε και επικοινωνούμε, όπως και τώρα που διαβάζετε αυτές τις γραμμές.

Κύματα Άλφα. Από 7.8-14 Hz (κύκλους το δευτερόλεπτο).
Σε κατάσταση ‘Άλφα είμαστε όταν είμαστε σε κατάσταση αρχικής χαλάρωσης, διαλογισμού ή όταν ονειροπολούμε.  Επίσης είναι η πρώτη από τις κατηγορίες θεραπευτικών συχνοτήτων (η άλλη κατηγορία θεραπευτικών συχνοτήτων είναι η Θήτα).  Έχει παρατηρηθεί ότι όταν ένας θεραπευτής κάνει Reiki μπαίνει σε κατάσταση Άλφα για να ενωθεί με την Πηγή της Ενέργειας την οποία θέλει να μεταδώσει. Όταν

Κύματα Θήτα. Από 4-7.8 Hz (κύκλους το δευτερόλεπτο).
Είμαστε σε κατάσταση Θήτα κατά την διάρκεια Ύπνωσης η Αυτό-Ύπνωσης, όταν είμαστε σε κατάσταση βαθιάς χαλάρωσης και βαθύ διαλογισμού, όπως και στην φάση RΕM – (Rapid Eye movement) που είναι η δεύτερη φάση του ύπνου.

‘Όταν είμαστε σε κατάσταση Θήτα και ο νους έχει άμεση πρόσβαση στο Υποσυνείδητο, έχει άμεση πρόσβαση στον ‘σκληρό δίσκο’ του νου μας, εκεί που αποθηκεύονται οι αναμνήσεις, οι εμπειρίες και τα συναισθήματα, οι συνήθειες και η δημιουργικότητα και η έμπνευση, τα συναισθήματα και η πνευματική σύνδεση.

Πολλοί πνευματικοί άνθρωποι διαλογίζονται για πολλές ώρες για να φτάσουν σε πολύ βαθειά κατάσταση Θήτα και να επιτύχουν μια κατάσταση απόλυτης χαλάρωσης και ηρεμίας.

Στην κατάσταση Θήτα είμαστε δημιουργικοί, μας έρχεται έμπνευση και αναπτύσσεται η πνευματικότητά μας.

Σε αυτήν την κατάσταση μπορούμε να βοηθήσουμε τον εαυτό μας να αποσυνδέσει αρνητικά συναισθήματα από τις μνήμες και τις αναμνήσεις και έτσι να ξεπεράσουμε αρνητικές καταστάσεις και φοβίες που μέχρι τώρα θεωρούσαμε αξεπέραστες.

Κύματα Θήτα, η Δεύτερη φάση του Ύπνου (REM) και Υπνοθεραπεία

Η φάση αυτή εκδηλώνεται με τρεμόπαιγμα των βλεφάρων και γύρισμα των ματιών προς τα επάνω, προς την επίφυση, (η τρίτο μάτι) το οποίο συμβολικά δεχόμαστε ότι είναι στην μέση του μετώπου, όπως ανεβαίνει η νοητική γραμμή της συνέχισης της μύτης.

Κατά την διάρκεια αυτής της φάσης του ύπνου, το Υποσυνείδητο ‘ανοίγει’ και αφήνει να φύγουν μέσω των ονείρων ότι δεν χρειάζεται από τα ερεθίσματα της ημέρας που πήρε μέσω των αισθήσεων και έχει αποθηκεύσει προσωρινά στο κριτικό μυαλό, που βρίσκεται μεταξύ Συνειδητού και Υποσυνειδήτου.

Με την Υπνοθεραπεία, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την δεύτερη φάση του Ύπνου, (REM), δίνοντας υποβολές κατά την διάρκεια της θεραπείας, έτσι ώστε να βοηθηθεί η κατάσταση εκτόνωσης του νου από τα αρνητικά συναισθήματα και τις αρνητικές πεποιθήσεις και να ‘δημιουργηθεί χώρος’ για καινούργια όμορφα συναισθήματα και συνήθειες για να φτιαχτούν και να εγκατασταθούν στο Υποσυνείδητο.

Κύματα Δέλτα. Από 0-4 Hz (κύκλους το δευτερόλεπτο).
Είναι μια από τις τρεις  εγκέφαλος κοιμάται (συνειδητό και υποσυνείδητο είναι σε καταστολή) και το σώμα κάνει ανάπλαση κυττάρων. Αυτός είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε τον καλό και χαλαρωτικό ύπνο, ειδικά κατά την διάρκεια της ανάρρωσης από κάποια ασθένεια.


Πόσα είδη ύπνωσης υπάρχουν; Πως μπορούμε να βοηθηθούμε από την Ύπνωση;

Υπάρχουν δύο είδη ύπνωσης.  Η αυτο-ύπνωση, αυτή δηλαδή που κάνουμε εμείς στον εαυτό μας και η έτερο-ύπνωση, αυτή που ένας θεραπευτής κάνει σε μας.

Σύμφωνα με τη θεωρία του μυαλού, έχουμε το συνειδητό, που είναι το 12% του μυαλού μας, το κριτικό μυαλό που αποτελείται από μέρος του συνειδητού και μέρος του υποσυνειδήτου, και το υποσυνείδητο η ασυνείδητο, που είναι το 88% του μυαλού μας.

Όταν ‘δουλεύουμε με τον εαυτό μας και είμαστε σε μια συνειδητή κατάσταση (τα εγκεφαλικά κύματα Θήτα υπερτερούν στον εγκέφαλο) είναι πολύ δύσκολο να ξεπεράσουμε το κριτικό μυαλό μας, γιατί είναι το υποκειμενικό μας πρίσμα, ΄τα γυαλιά μας΄( τα οποία είναι τα πιστεύω μας, οι πεποιθήσεις μας), μέσα από τις οποίες βλέπουμε και ερμηνεύουμε ότι γίνεται γύρω μας, το κριτικό μυαλό δεν μπορεί να ξεπεραστεί (γιατί δεν μπορούμε από μόνοι μας να κοιμίσουμε το κριτικό μας μυαλό.

Τα πράγματα που μπορούμε να επιτύχουμε από μόνοι μας, ανάλογα πάντα με το τι μας απασχολεί, είναι το χαλάρωμα και διώξιμο του στρες, αλλά και αυτό-βελτίωση σε κάποιο τομέα της ζωής μας ή σε ένα άθλημα που κάνουμε, μέσω οραματισμού (όπως το να γινόμαστε καλύτεροι στο γκολφ, ή το πόσα καλάθια η πέναλτι βάζουμε από δέκα σουτ).

Τα πράγματα που μπορούμε να επιτύχουμε με έτερο-ύπνωση, είναι αλλαγές στην συμπεριφορά μας, οι οποίες μπορούν να γίνουν μόνιμες, μετά από επαναλήψεις 21 ημερών.  Οι επαναλήψεις κατά τις 21 ημέρες, επιτρέπουν στον εγκέφαλο να φτιάξει καινούργιες νευροσυναπτικές ενώσεις, οι οποίες δημιουργούν την καινούργια ασυνείδητη συνήθεια.

Για παράδειγμα, πάμε στον Υπνοθεραπευτή μας για να μας βοηθήσει να κόψουμε το τσιγάρο. Αυτός θα δουλέψει μαζί μας για να δημιουργήσει μια καινούργια συνήθεια μέσα μας, το να ζούμε χωρίς να καπνίζουμε. Επειδή αυτό θα γίνει με έτερο-ύπνωση, οι ‘οδηγίες’ θα εγγραφούν κατευθείαν στο υποσυνείδητο μας και έχει αποδειχτεί ότι όταν μια καινούργια συνήθεια έχει ‘ακολουθηθεί’ για 21 μέρες, ο εγκέφαλος έχει φτιάξει καινούργιες νευροσυναπτικές ενώσεις για να δημιουργήσει την καινούργια ασυνείδητη συνήθεια και παράλληλα έχει αφήσει τις παλιές νευροσυναπτικές ενώσεις να ατονήσουν και να κοπούν.  Εξ’ αυτού έχει βγει αυτό που λέγεται για το μυαλό στα αγγλικά..‘Use it or lose it’.. η χρησιμοποίησέ το, η θα το χάσεις.. Έχεις την ελεύθερη βούληση και την συνειδητότητά σου να οδηγήσεις τον εαυτό σου στην καινούργια συνήθεια καθ να την επαναλαμβάνεις κάθε μέρα, έτσι ώστε να γίνει μόνιμη καινούργια ασυνείδητη συνήθεια, να έχει εμπεδωθεί από το υποσυνείδητο και έχει αντικαταστήσει την παλιά ; Αν ναι, μπορείς να κάνεις την αλλαγή μόνος σου / μόνη σου.  Αν χρειάζεσαι βοήθεια, τότε ζήτησε βοήθεια από έναν καλό θεραπευτή. Μπορεί και ξέρει πως να σε βοηθήσει.

Copyright @ Costas Lambropoulos C.Ht - 2013 - All Rights Reserved
Contact : lambropoulos.costas@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου