Υπνοθεραπευτικός Ανώδυνος τοκετός


Η χρησιμοποίηση της ύπνωσης για έναν ανώδυνο τοκετό έχει μια πολύ μακρόχρονη και πολύ επιτυχημένη ιστορία. Η πρώτη καταγραφή,  αναφέρεται στη δεκαετία του 1920 στη Ρωσία.  Ο Dr Platanov, ήταν γνωστός για τη χρήση κλινικής ύπνωσης με πολύ μεγάλη επιτυχία.

Ο Ferdinand Lamaze  έμαθε ύπνωση όταν επισκέφτηκε τη Ρωσία για να μάθει Υπνοθεραπεία και μετέφερε τις καινούργιες γνώσεις του στην Γαλλία όπου και ζούσε.  Εκεί δημιούργησε τη μέθοδο Lamaze η οποία χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα. Ονόμασε  την τεχνική του «Τοκετός χωρίς πόνο μέσω της ψυχολογικής μεθόδου».


Τα τελευταία χρόνια,  ο ρόλος της ύπνωσης κατά τη διάρκεια του τοκετού,  αποτελεί συχνά θέμα για πολλές επιστημονικές έρευνες.  Στο British Journal of Anaesthesia, Ιούλιος 2007, εμπεριέχεται η πιο ολοκληρωμένη έρευνα, σχετικά με αυτό.  


Αυτή η έρευνα αντιπροσωπεύει την πιο ολοκληρωμένη αναθεώρηση όλων των ερευνών που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, σχετικά με τη χρήση ύπνωσης αντί αναισθητικού κατά τη διάρκεια του τοκετού.  Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι   η ύπνωση μπορεί να μειώσει τη χρήση του αναισθητικού (επισκληριδίου και άλλων αναλγητικών) κατά τη διάρκεια του τοκετού.


Εκτός απο την αναλγησία και τα αποτελέσματα τοπικής αναισθησίας που επιτεύχθηκαν σε εγκύους οι οποίες  ήταν δεκτικές στην μέθοδο της ύπνωσης, υπάρχουν και άλλοι τρείς λόγοι, που δικαιολογούν τη μείωση της  χρήσης αναλγητικών φαρμάκων κατά τη διάρκεια του τοκετού που έγινε με την βοήθεια της ύπνωσης.


Ο πρώτος λόγος είναι, ότι η έγκυος που έχει εκπαιδευτεί σε αυτο-ύπνωση είναι αυτοδύναμη, έχει μάθει να στηρίζεται στον εαυτό της και έχει την αίσθηση ότι αυτή έχει τον έλεγχο.


Ο δεύτερος λόγος είναι ότι οι γυναίκες αυτές,  μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη μέθοδο της ύπνωσης για χαλάρωση, μειώνοντας έτσι το φόβο και το άγχος, που έχουν σαν αποτέλεσμα τη μείωση της ανάγκης για χρήση αναλγητικών.


Τέλος, με τη χαλάρωση που δημιουργείται όταν χρησιμοποιείται η μέθοδος της ύπνωσης, μπορεί να ελαχιστοποιηθεί ο πόνος που προκαλείται απο τις έντονες συσπάσεις της μήτρας, ώστε η επίλοχος γυναίκα να μην χρειάζεται να ζητά τη χρήση φαρμακευτικής ανελγησίας.


ΥΠΝΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟΣ ΑΝΩΔΥΝΟΣ ΤΟΚΕΤΟΣ ΣΕ 5 ΣΥΝΕΔΡΙΕΣ


Ο βέλτιστος αριθμός συνεδριών για τοκετό με Υπνοθεραπεία, είναι 5 ή περισσότερες ανάλογα με την περίπτωση, σε εβδομαδιαίες προγραμματισμένες συνεδρίες.


Αυτό θα δώσει στην έγκυο και το άτομο που θέλει να έχει μαζί της κατα τη διάρκεια του τοκετού αρκετό χρόνο ώστε να αναπτύξουν τηω απαραίτητη σχέση εμπιστοσύνης με τον Υπνοθεραπευτή.  Στο διάστημα αυτό, θα μπορέσουν να εκπαιδευτούν στην αυτο-ύπνωση, να διώξουν πιθανές ανησυχίες και φόβους, να συζητήσουν οποιασδήποτε φύσης θέματα που μπορεί να έχουν προκύψει, τα οποία μπορούν να επιδράσουν αρνητικά στην έγκυο κατα την διάρκεια του τοκετού. Επίσης, θα εκπαιδευτούν στην τεχνική «τοπικής αναισθησίας με ύπνωση».


Θα μπορούσαμε να φανταστούμε την «ύπνο-αναισθησία» σαν να είναι ένας μυς του μυαλού μας, που όσο πιο πολύ τον εξασκούμε, τόσο πιο δυνατός γίνεται.


Για την έγκυο που περιμένει το πρώτο της παιδί, η πρώτη συνεδρία ξεκινά την 30η εβδομάδα της εγκυμοσύνης.  Αν η έγκυος γνωρίζει οτι έχει δίδυμη ή τρίδυμη κύηση, η πρώτη συνεδρία συνίσταται να ξεκινά στην 25η εβδομάδα. Μετά την πρώτη εγκυμοσύνη, η πρώτη συνεδρία συνίσταται να είναι στην 28η εβδομάδα.


Οι τρείς πρώτες συνεδρίες γίνονται μόνο μεταξύ της εγκύου και του Υπνοθεραπευτή.  Από την τέταρτη συνεδρία και μετά, συμπεριλαμβάνει και το άτομο που η έγκυος έχει επιλέξει να βρίσκεται μαζί της (εάν θέλει να έχει κάποιον μαζί της) κατά τη διάρκεια του τοκετού.


Για θέσεις στα επερχόμενα σεμινάρια και για περισσότερες πληροφορίες :


Copyright @  - ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ C. Ht

ΥΠΝΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ

(ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΣΕ HYPNOBIRTHING ΚΑΙ ΜΕΙΩΣΗ ΠΟΝΟΥ)

 ΜΕΛΟΣ ΤOY AHA (AMERICAN HYPNOSIS ASSOCIATION
e-mail : lambropoulos.costas@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου